10 מאגרי תמונות להורדה *בחינם* ללא זכויות יוצרים שכדאי להכיר

| מאת :

בעל אתר שמבקש ליצור חוויית משתמש מוצלחת במיוחד משבץ בו לא מעט תמונות, כשהמטרה המרכזית שלהן היא יצירת סינרגיה עם הטקסטים. גם במסגרת קידום אתרים אחת הפעולות המתבקשות היא העשרת האתר בתכנים, למשל במסגרת בלוג מגוון, וגם שם כדאי להוסיף צילומים מעניינים לצד התוכן. מקומות נוספים שאנחנו זקוקים עבורם לתמונות שימשכו את העין ואת תשומת הלב הרצויה הם דפים עסקיים בפייסבוק וגם חשבונות אינסטגרם של עסקים. בקיצור, מדובר בצורך ממשי ומשמעותי.

איך מספקים את הצורך? פה הדברים כבר מתחילים להסתבך. הסיבה העיקרית לכך היא שחלק גדול מבעלי האתרים והעסקים מעדיפים תמונות בחינם, ולא רק מעדיפים, אלא גם מאמינים (או רוצים להאמין) שאפשר למצוא בגוגל תמונה מתאימה לכל מטרה.

האם ניתן להשתמש בתמונות בחינם מגוגל?

חשוב מאוד להבין: נכון, בגוגל אכן אפשר למצוא תמונה שתתחבר היטב לכל פוסט בפייסבוק או דף באתר – אבל רק חלק קטן מהן הן תמונות להורדה בחינם ללא זכויות יוצרים. בשאר המקרים, התמונה שייכת למישהו, ואם תשתמשו בה בלי רשות, אתם חשופים לתביעה.

"כולם עושים את זה"? יכול מאוד להיות, אבל אם בעל זכויות היוצרים מחליט לתבוע אתכם, הטיעון הזה ממש לא ישכנע את בית המשפט לרחם עליכם. "זה היה בגוגל"? גוגל הוא מנוע חיפוש שאפשר למצוא בו תשובה לכל שאלה, בלי לשלם, אבל הוא ממש לא מאגר תמונות חינמי. "לא היה סימן על התמונה"? גם לא צריך להיות. "לא ידעתי שזו בעיה"? עכשיו אתם יודעים. וממילא בית המשפט לא בהכרח מתחשב במידת הבקיאות שלכם לגבי החוקים הרלוונטיים. "איזה נזק כבר נגרם"? שאלה מצוינת, אבל החוק בארץ מאפשר לתבוע אדם שהפר זכויות יוצרים גם בלי להוכיח נזק, וגם במקרה כזה הפיצוי שאתם עלולים לשלם יכול להסתכם בעשרות אלפי שקלים.

המסקנה המתבקשת: לא כדאי להתחכם ולהשתמש בתמונות שאתם לא בטוחים שאינן מוגנות בזכויות יוצרים, ובוודאי שלא כדאי להשתמש בפרסומים שלכם בתמונות שמצאתם בגוגל.

אתרי תמונות חינם
מאגרי תמונות ברשת

איך אפשר להיות בטוחים שמדובר על תמונות ללא זכויות יוצרים?

  • תמונות שאתם צילמתם – מעצב שמלות כלה יכול לצלם את הדגמים שיצר, על כלות או על קולבים, לתעד את תהליך היצירה ואפילו לבקש מלקוחות תמונות מהחתונה שלהם. בעלת שירותי קייטרינג יכולה לצלם את הבישולים, את התוצרים הקולינריים ואת הסועדים המרוצים – וגם היא מן הסתם פטורה מהצורך למצוא אתרי תמונות חינם. עם זאת, ישנם גם בעלי עסקים רבים שעבורם האופציה הזו אינה רלוונטית, ולכן הם פונים לעזרת האינטרנט. במקרים אלה חשוב מאוד לקרוא את ההסברים הבאים.
  • בחנו את הרישיון – גם אם לפעמים נדמה לנו שהאינטרנט הוא יקום שאין בו חוקים לגבי זכויות יוצרים, בפועל יש דווקא ניסיון מתמיד להסדיר את הסוגייה המורכבת. גם כשמחפשים בגוגל, אפשר לסנן את התוצאות על-פי הרישיון של התמונה – באמצעות לחיצה על "כלים" ואז בחירה בין האפשרויות השונות: "שימוש חוזר", "שימוש חוזר עם אפשרות לבצע שינויים", "שימוש חוזר שאינו מסחרי" ו"שימוש חוזר מסחרי עם אפשרות לשינויים". כמו כן, יש גוף ללא כוונת רווח בשם Creative Commons, שפועל כדי לאפשר שימוש חוקי בתמונות להורדה – על בסיס רישיונות שונים שמגדירים מה מותר ומה לא לגבי כל צילום. בכל מאגר תמונות יכולות להיות יצירות שאפשר להשתמש בהן בתנאי שמקפידים על קרדיט לצלמ/ת, כאלה שמותרות לשימושים שאינם מסחריים בלבד, כאלה שניתן להעתיק וגם לשנות בהן מרכיבים שונים, וישנן עוד אופציות, כך שנדרשת התעמקות מסוימת. הסימונים CC0 ו-Public Domain (או PD) מעידים כי מדובר בתמונה ללא זכויות יוצרים.
  • אתרי תמונות לשימוש חופשי – האינטרנט הוא אוקיינוס עצום של תוכן, כולל ויזואלי. יש לא מעט אתרים שמציעים תמונות בחינם, בכל נושא ובכל סגנון. עם השקעה (לא רבה) של זמן ומאמץ, וגם מיומנות (בסיסית למדי), תוכלו למצוא את הצילום שישדרג את הפוסט או העמוד באתר שלכם, מבלי להסתבך עם חוקי זכויות יוצרים. בהמשך העמוד תמצאו כמה וכמה מאגרים שכדאי להכיר ועוד יותר כדאי לנבור בהם.

בכל מקרה, לכל תמונה שמעלים לאתר כדאי לבצע עריכה באמצעות תוכנות ייעודיות (חינמיות) לצורך התאמת הגודל שלה ושיפור הנראות.

תמונות להורדה בחינם ללא זכויות יוצרים
ודאו שמדובר בתמונות ללא זכויות יוצרים

איפה מוצאים בקלות תמונות יפות להורדה בחינם?

חשוב שוב להדגיש: בסופו של דבר, האחריות לוודא שמדובר על תמונות ללא זכויות יוצרים היא שלכם. אתרי תמונות חינמיות עשויים לשנות את המדיניות שלהם, וגם אם אתר כזה או אחר מציע כיום שימוש חופשי בצילומים, הוא כמובן לא מחויב לעשות זאת גם בעתיד.

אחרי כל האזהרות, יש גם בשורות טובות – יש לא מעט מקומות שבהם ניתן למצוא, ואפילו בקלות יחסית, תמונות יפות להורדה בחינם.

מקום אחד כזה הוא האתר של Creative Commons. אפשרויות המיון בו נרחבות, כשבין השאר תוכלו לבחור את צורת התמונה (לאורך / לרוחב / ריבוע), את סוג התמונה (צילום, איור ועוד), הגודל שלה וכמובן סוג הרישיון.

בנוסף, ישנם עוד אתרי תמונות חינם – וכעת נסקור את הבולטים שבהם.

אתרי תמונות בחינם ללא זכויות יוצרים

מאגר תמונות חינמי גדול הוא דרך נוחה וקלה למצוא כמה וכמה אופציות שעשויות להתאים למטרת הפרסום שלכם. 5 האתרים הבאים כוללים שפע עצום של צילומים בכמעט כל נושא שתרצו:

1.    PicJumbo

אתר עם תמונות להורדה בכל נושא שתרצו: בעלי חיים, ארכיטקטורה, אופנה, מזון, רקעים מרהיבים ועוד. כשאתם מוצאים בפיקג'מבו תמונה שמוצאת חן בעיניכם, תוכלו בלחיצת כפתור לראות עוד תמונות דומות, וכך להרחיב בקלות את אפשרויות הבחירה שלכם – עד למציאת האופציה המושלמת.

2.    Flickr

אתר שיתוף תמונות פופולרי במיוחד עם עשרות מיליוני משתמשים שמעלים אינספור צילומים. חשוב לשים לב שלצד תמונות ללא זכויות יוצרים יש גם כאלו שהבעלים שלהן לא מאפשרים שימוש חופשי. בכל מקרה, מדובר במקור לשפע בלתי נדלה של אופציות חינמיות.

3.    Unsplash

עוד מאגר תמונות להורדה שכדאי להקדיש לו זמן. אחד המאפיינים העיקריים של אנספלאש הוא האיכות הטכנית הגבוהה של הצילומים, ובנוסף חלק גדול מהם מביא לידי ביטוי נטיות אמנותיות שהופכות את התמונות למעניינות יותר.

4.    Pixabay

מאגר תמונות חינם גדול מאוד ופופולרי מאוד, עם ממשק ידידותי שמאפשר סינונים יעילים. כדאי לקחת בחשבון שחלק מהצילומים המופיעים בו שייכים ל-Shutterstock (מאגר תמונות בתשלום).

5.    Pexels

עוד אחד מאותם אתרי תמונות לשימוש חופשי שהפכו לאהובים מאוד בשנים האחרונות. למעשה, מדובר במנוע חיפוש שמאתר גם צילומים מאתרים חינמיים אחרים, כך שהוא עשוי לחסוך לכם זמן יקר.

אתרי תמונות חינמיות לשימוש חופשי
יש אינספור מאגרי תמונות חינמיים ברשת

מאגר תמונות חינם – אילו אופציות נוספות קיימות?

  1. אם חיפשתם תמונות ללא זכויות יוצרים ב-5 המאגרים הנ"ל ולא מצאתם את מבוקשכם, וגם גוגל ו-Creative Commons לא סיפקו את התוצאה הרצויה, יש עוד אופציות: למשל Life of Pix (שלא מציע מנגנון חיפוש, אבל כן יש בו תמונות ייחודיות בשפע), Splitshire (מאגר תמונות חינם של סטודיו מאיטליה ולכן עם נטייה אמנותית מובהקת), Freepik (שמצריך מתן קרדיט לתמונה בה אתם עושים שימוש), Stocksnap.IO ו-New Old Stock (שמתמקד בתמונות היסטוריות).

    אגב, בחלק מאותם אתרי תמונות בחינם ללא זכויות יוצרים – ובפרט Pexels ו-Pixabay – תמצאו לא "רק" תמונות להורדה אלא גם וידאו לשימוש חופשי וגם זו כמובן אופציה שכדאי לזכור כדי ליצור אתרים עשירים ומרשימים. עוד מאגר וידאו מומלץ הוא VIDEVO.

דגשים חשובים

  1. אם אתם רואים תמונה אטרקטיבית במיוחד, וכדי לשכנע את עצמכם להשתמש בה גם אם היא מוגנת בזכויות יוצרים אתם אומרים משהו כמו "מה כבר הסיכוי שמישהו יתבע אותי?" – אתם צודקים, הסיכוי לא גבוה. מצד שני, היום קל לאתר שימוש לא חוקי, וגם אם בעל הזכויות בכלל לא נמצא בארץ יש כאן מספיק עורכי דין שישמחו לייצג אותו. גם אם הסיכוי לא גבוה, הנזק הפוטנציאלי עבורכם הוא כן גבוה – וכשממילא יש שפע תמונות להורדה בחינם ללא זכויות יוצרים, חבל להסתכן.
  2. אם השתמשתם בצילום מתוך מאגר תמונות שמחייב קרדיט – אל תשכחו לתת אותו. הגולשים יעריכו את ההגינות ואת השקיפות, כך שתרוויחו גם אצלם נקודות זכות יקרות.
  3. יש כאמור לא מעט אתרי תמונות בחינם ללא זכויות יוצרים – מומלץ לנצל את מנעד הבחירה הנרחב כדי למצוא צילום או איור שגם מתאימים לטקסט שאותו הם מלווים וגם יש בהם זווית ייחודית ומקורית. כשאנחנו גוללים את הפיד בפייסבוק או באינסטגרם, וגם כשאנחנו מגיעים לאתרים בכל התחומים, אנחנו מוצפים בגירויים ויזואליים רבים – ותמונות בנאליות עלולות שלא למשוך את העין ולכן גם לא את תשומת הלב המבוקשת. סריקת אתרי תמונות חינם מצריכה השקעה של זמן, אבל התמורה מצדיקה זאת – גם בזכות העשרת חוויית המשתמש (UX), גם בזכות היתרונות של קידום תמונות בגוגל וגם כי החיפוש עצמו יכול להיות מהנה.
  4. מקווים שהבהרנו לכם את כל המגבלות הכרוכות בשימוש בתמונות להורדה מהאינטרנט. שיהיה המון בהצלחה ?

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך…

אהבתם? שתפו את החברים!
פלטפורמות מובילות למיקור חוץ בתחום הדיגיטל
מיתוג
קניית צפיות ביוטיוב מישראל

חדשות עדכונים וכלים שימושיים